SeLAtaR..


selamat pagi semua dan assalamualaikum.

saya pemberita anda hari ini ingin menyampaikan berita perkembangan terkini kampung bakar batu.

setelah kami pergi semula ke kampung itu untuk melihat riaksi dan memberi sedikit harapan yang tidak mungkin terjadi kepada penduduk kampung itu..ada sesetengah penduduk yang tidak begitu suka tentang apa yang kami usulkan..

dulu aku ade perfikir mase projek brief nape kita nak ikut somthing yang jadi tradisi kepada diorang kalau kita boleh provide something yang lagi better kn!!?

ada org cakap sebab tradisi..kena la ikot…

tapi kena fikir gak macam mana tradisi tu tejadi..

ok contoh la..

org selatar tu org laut

bekerja sebagai nelayan

tapi adakah mesti dia mesti duduk atas rakit?

rumah rakit yang menyusahkan?

nak wat enovation??

ada tanah guna la tanah nape nak susah2 wat atas air..

busuk la air tu

kerajaan bagi umah tapi diorg x suka sebab panas..

so diorg lepak kat luar rumah..

bila da selalu lepak kat luar rumah kita fikir da mmg tradisi diorg duk luar umah sbb nak angin..panas katanya

sebab dulu duk atas laut selalu dapat angin..

apa yang kita fikir buat umah atas laut balik tuk diorg yang mana diorg sendiri pn x suka sebab high maintenanceĀ  n budak2 selalu terjun2 kat laut kotor tu…

isu sekarang panas dan selesa.

so kena la wat rumah yang selesa dan sejuk untuk diorang supaya diorg x lepak luar umah lagi sebab ada ruangtamu yang selesa dan sejuk kn kn kn..

sibu2 nak korek2 watpe!!?

adoi..pening den..ke the real world memang camni..

kadang2 cakap pasal sustainable la (lestari) padahal..makin lama kita fikir makin jauh kita lari dari konsep..dari objektif tu..

bagi aku la…

ape yang penting untuk masyarakat ini ialah pendidikan.. =)

Advertisements